A pocs mesos de que finalitzi la present legislatura a Espanya, el govern de l´estat ha apretat l´accelerador per a aprovar un conjunt de lleis polèmiques i fortament contestades tant per la major part de la societat com per els partits de la oposició al Congrés dels Diputats,  d´aquestes lleis que van entrar en vigor el dia 1 de juliol del 2015, la Llei de Seguretat Ciutadana, és la que més rebuig crea.

1.- La llei de Seguretat Ciutadana: Popularment coneguda com a Llei Mordassa, està en camí de convertir-se en una de les lleis més controvertides dels darrers anys, el fort rebuig que ha tingut la normativa al Congrés dels Diputats, sent aprovada exclusivament pels vots del Partit Popular, sense rebre el suport de cap partit de la oposició, hem de sumar-hi els resultats que els estudis d´opinió arrosseguen al respecte, sense anar més lluny, la recent enquesta publicada pel diari EL PAÍS, no deixava cap mena de dubte al respecte, un 75% dels enquestats mostrava el seu rebuig a la norma, no menys destacat és el percentatge de votants del Partit Popular que mostra la seva disconformitat amb la Llei Mordassa, arribant fins al 44%.

Repassem algunes conductes sancionables:

a.- Manifestacions i reunions davant les seus del Congrés dels Diputats, del Senat i dels Parlaments Autonòmics, quan impliquin pertorbació greu de la seguretat ciutadana, implica una sanció que pot arribar fins als 30.000 €. 

b.- Protestes en infraestructures que prestin serveis bàsics a la societat: sancionable entre 30.001 € fins als 600.000 €.

c.- Consum o tinença  il·lícita de drogues tòxiques: penalitzat fins als 30.000 €.

d.- Fotografiar a policies:  La sanció en aquest cas pot arribar fins als 30.000.- €. Les principals associacions de periodistes d’Espanya, ja van mostrar el seu rebuig a molts aspectes de la Llei Mordassa, afirmant que limita la llibertat que tenien a l´hora de fer la seva feina, implicant lògicament un atac brutal a la llibertat d´informació.